U bent hier: Home / Nieuws en evenementen / Nieuws / dode-bij-aanvaring-sloep-en-binnenvaartschip

14 mei 2013 | Dode bij aanvaring sloep en binnenvaartschip

aanvaring-sloep2aanvaring-sloep

Donderdagmiddag 9 mei 2013 zijn 14 mensen overboord geslagen nadat hun sloep door een binnenvaartschip overvaren werd in het Prinses Margrietkanaal tussen Spannenburg en de Lemster Brekken.

De sloep dreef door motorpech in het midden van het kanaal. De kapitein van een naderend binnenvaartschip heeft de sloep, welke zich in de dode hoek bevond niet gezien en voer er overheen. De kapitein voelde dat hij iets raakte en zetten de schroef onmiddellijk stil. Toen hij uit zijn raam keek zag hij mensen rond zijn schip zwemmen en onder zijn schip weg komen. De sloep zonk direct.

Mede watersporters hielpen alle drenkelingen aan wal, waar medische hulp klaar stond. Vijf mensen zijn naar 3 verschillende ziekenhuizen vervoerd, waarvan één persoon met de traumahelikopter. Onder de vijf bevonden zich twee kinderen die voor controle naar het ziekenhuis zijn gebracht. Eén volwassen vrouw overleed later in het ziekenhuis. Over het letsel van de anderen is niets bekend.

Duikers van de brandweer (Heerenveen en Sneek) hebben geprobeerd de sloep te lokaliseren. Omdat dit niet lukte is er vanuit de blusboot Langweer met een dreg naar de sloep gezocht. Nadat deze gevonden was, heeft een duiker van de brandweer een touw aan de sloep bevestigd, waarna het door de PW2 naar de kant is getrokken, waar het later geborgen zal worden.

De scheepvaart is 3 uur lang gestremd geweest. De sloep is begin van de avond geborgen.

Bron: Hv Nieuws

Fotografie: Alex Zwart

Nieuws en evenementen

training

Onderwerpen

training